Vplyv pomeru Si-Al na molekulové sito ZSM

Pomer Si/Al (pomer Si/Al) je dôležitou vlastnosťou molekulového sita ZSM, ktorá odráža relatívny obsah Si a Al v molekulovom site.Tento pomer má dôležitý vplyv na aktivitu a selektivitu molekulového sita ZSM.
Po prvé, pomer Si / Al môže ovplyvniť kyslosť molekulových sít ZSM.Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší je pomer Si-Al, tým silnejšia je kyslosť molekulového sita.Je to preto, že hliník môže poskytnúť dodatočné kyslé centrum v molekulovom site, zatiaľ čo kremík určuje hlavne štruktúru a tvar molekulového sita.
Preto možno kyslosť a katalytickú aktivitu molekulového sita regulovať úpravou pomeru Si-Al.Po druhé, pomer Si / Al môže tiež ovplyvniť stabilitu a tepelnú odolnosť molekulového sita ZSM.
Molekulové sitá syntetizované pri vyšších pomeroch Si/Al majú často lepšiu tepelnú a hydrotermálnu stabilitu.
Je to preto, že kremík v molekulovom site môže poskytnúť dodatočnú stabilitu, odolnosť voči reakciám, ako je pyrolýza a kyslá hydrolýza.Okrem toho pomer Si/Al môže tiež ovplyvniť veľkosť pórov a tvar molekulových sít ZSM.
Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší je pomer Si-Al, tým menšia je veľkosť pórov molekulového sita a tvar je bližšie ku kruhu.Je to preto, že hliník môže poskytnúť ďalšie body zosieťovania v molekulovom site, vďaka čomu je kryštálová štruktúra kompaktnejšia.Stručne povedané, vplyv pomeru Si-Al na molekulové sito ZSM je mnohostranný.
Úpravou pomeru Si-Al možno syntetizovať molekulové sitá so špecifickou veľkosťou a tvarom pórov, dobrou kyslosťou a stabilitou, aby lepšie vyhovovali potrebám rôznych katalytických reakcií.


Čas odoslania: 11. december 2023