Účinok a funkcia templátového činidla na syntézu molekulového sita ZSM

V procese syntézy molekulového sita hrá templátové činidlo kľúčovú úlohu.Templátové činidlo je organická molekula, ktorá môže viesť rast kryštálov molekulového sita cez intermolekulárnu interakciu a určiť jeho konečnú kryštálovú štruktúru.
Po prvé, templátové činidlo môže ovplyvniť proces syntézy molekulového sita.V procese syntézy molekulového sita môže byť templátové činidlo použité ako „sprievodca“, ktorý pomôže syntetizovať molekulové sito so špecifickou veľkosťou a tvarom pórov.Je to preto, že templátové činidlo je schopné rozpoznať a koordinovať špecifické anorganické silikátové druhy, čím riadi smer a rýchlosť ich rastu.Po druhé, templátové činidlo môže tiež ovplyvniť veľkosť pórov a tvar molekulového sita.
Molekulové sitá s rôznymi veľkosťami a tvarmi pórov môžu byť syntetizované s rôznymi templátovými činidlami, pretože veľkosť a tvar templátového činidla určujú veľkosť pórov a tvar konečného molekulového sita.
Napríklad decylový templát možno použiť na syntézu molekulového sita ZSM-5 s desaťčlennou cyklopórovou štruktúrou, zatiaľ čo dodecylový templát možno použiť na syntézu molekulového sita ZSM-12 s dvanásťčlennou cyklopórovou štruktúrou.
Okrem toho môže templátové činidlo tiež ovplyvniť kyslosť a stabilitu molekulového sita.Rôzne typy templátových činidiel môžu molekulovému situ udeliť rôznu kyslosť, pretože templátové činidlo môže interagovať s kyslým centrom molekulového sita prostredníctvom svojich funkčných skupín.
image007(11-24-16-33-26)Súčasne môžu rôzne templátové činidlá tiež ovplyvniť tepelnú stabilitu a hydrotermálnu stabilitu molekulového sita.Napríklad použitie amidového templátu môže výrazne zlepšiť tepelnú stabilitu molekulových sít ZSM-5.
Záverom možno povedať, že templátové činidlo hrá dôležitú úlohu pri syntéze molekulového sita ZSM.
Výberom vhodného templátového činidla je možné syntetizovať molekulové sitá so špecifickou veľkosťou a tvarom pórov, dobrou kyslosťou a stabilitou, aby lepšie vyhovovali potrebám rôznych katalytických reakcií.


Čas odoslania: 11. december 2023